Skip to main content

Accountancy Class 12 Questions

 📝Accountancy Class 12 Questions 


Multiple Choice Questions 


1. Partnership agreement can be 
(a)  Oral
(b) Written
(c)Oral or Written
(d) None of these
Ans:(c) 

2. In the absence of a partnership deed profits and losses are shared
(a)  Equally
(b) In the ratio of capitals
(c) As per the agreement
(d) All of these
Ans: (a)

3. In the absence of a partnership deed, partners are not entitled to receive
(a)  Salaries
(b)  Commission
(c)  Interest on capital
(d)  All of these
Ans: (c)

4. Revaluation account or Profit and Loss adjustment account is
(a) Personal Account
(b) Nominal Account
(c) Real Account
(d) None of these
Ans: (b)

5.  A, B, C, and D are partners sharing their profits and losses equally. They change their profit sharing ratio to 2:2:1:1. How much will C sacrifice
(a) 1/6
(b) 1/12
(c) 1/24
(d) None of these
Ans: (b)

6. Excess of Average Profit over the Normal Profit is called
(a) Superprofit
(b) Fixed profit
(c) Abnormal profit
(d) Normal profits
Ans: (a)

7. A firm has an average profit of ₹60,000. The rate of return on capital employed is 12.5%. The total capital employed in the firm was ₹4,00,000. Goodwill on the basis of 2 year’s purchase of super profit is
(a) ₹ 20,000
(b) ₹ 15,000
(c) ₹ 10,000
(d) None of these
Ans: (a)

8. At the time of admission of new partner General Reserve appearing in the old balance sheet is transferred to
(a) All partners’ Capital A/C 
(b) New partners’ Capital A/C 
(c)Old partners’ Capital A/C 
(d) None of these
Ans: (c)


Comments